‘Remains Of Today’: Verbals & UFO’s

De kunstwerken, de installatie en de audio experience

Een serie van 100 kleine communicerende kunstwerken

Verbals –Ik ben eind 2018 gestart met het maken van kleine kunstwerken van 30/30 cm. Deze kunstwerken noemde ik een verbal omdat elke kunstwerk een klein statement met ‘gevonden’ letters en teksten was. De teksten, afkomstig van plastic tassen, kranten en verpakkingen, refereren aan actuele zaken, woorden met een zekere lading of iconische uitspraken uit de populaire cultuur. 

UFO’s-Daarnaast vond ik tijdens dagelijkse wandelingen vreemde plastic objecten op straat waarvan de herkomst niet meteen duidelijk was.  Deze objecten zijn ook terecht gekomen in de serie onder de naam U.F.O’s, wat zoveel betekent als Unidentified Found Object. 

De optelsom van al deze kunstwerken leid tot een nog immer uitdijend kunstwerk van 100 doekjes.

Circulaire kunst-De drager van de teksten en de UFO’s zijn onder meer reststukken canvas maar ook gevonden plastic zakken vuilniszakken, oude T-shirts, douchegordijn enzovoort. De frames zijn ook gemaakt van restmateriaal. Zodat het woord Remains uit de titel ook daadwerkelijk klopt met het product. Het zijn totale circulaire kunstwerken.

Context– Bij elk doek zit een kort verhaal, een licht filosofische bespiegeling, Door die bespiegelingen trek ik het naar de actualiteit; vraagstukken en waarnemingen van het nu. Soms lichtvoetig en absurdistisch soms kritisch. De gevonden objecten hebben door hun herkomst ook nog een alternatief verhaal en dat is het verhaal van de wegwerp maatschappij. Tijdens de wandelingen die ik maakte en nog maak ontdekte ik gaande weg naast de opvallende en het gebruikelijke straat- afval blikjes en plastic tasjes steeds meer ‘klein’ ondefinieerbaar afval. Door die vreemde stukjes afval die soms verrassende grafische kwaliteiten beschikken op een spreekwoordelijk voetstuk te zetten is het een soort  spiegel van ons dagelijks ogenschijnlijk onbeduidend handelen. 

Maatschappij van beelden Door sociale media en internet is beeld altijd en overal. De kracht hiervan is enorm. We worden op allerlei manieren doorlopend beïnvloed en gestuurd zonder dat we ons daar ten volle bewust van zijn. Mijn multi-paneel kunstwerk appelleert ook aan dat gevoel. Het stuurt allerlei signalen en berichtjes op je af. Waarbij je steeds moet zoeken naar de achterliggende boodschap. De paradox is dat doeken zelf allemaal uit toeval zijn ontstaan en pas in tweede instantie een toegevoegde betekenis hebben gekregen. Op basis van wat er op dat moment gevonden is en de ingeving van de kunstenaar. 

Remains of Today- Audio Experience door A.R.T.

Muzikant, producer, componist Ali Reza Tahoeni, alias A.R.T. heeft muzikale composities gemaakt bij de individuele kunstwerken uit de serie.

Ik ken Ali ongeveer 10 jaar nu. Wij kennen elkaar uit Jazzy Jam, waar ik een tijdje hobby Dj was onder de naam Sister Feelgood. We deelden de liefde voor muziek. Nu jaren later werken we in het zelfde gebouw en blijkt dat we ook nog de liefde voor de beeldende kunst delen. Ali is geïnspireerd geraakt door de werken uit de serie en is zijn eigen muzikale interpretaties gaan maken. Benieuwd hoe dat klinkt check: https://www.maritotto.nl/the-audio-experience-by-a-r-t/

meer over Ali – A.R.T- https://dancefair.nl/artists/a-r-t/

Lees hier alle verhalen achter de individuele kunstwerken: https://www.maritotto.nl/remains-of-today-75-100/

INRICHTING-RIETVELDPAVILJOEN-video still
Link naar video klik op afbeelding / link to video- click image
AUDIO-EXPERIENCE-teaser-video still
Link naar video klik op afbeelding / link to video- click image

More about Remains Of Today: (https://www.maritotto.nl/remains-of-today-english/)