Cow project 2006

Een initiatief van : de Lionsclub Zwolle. Sponsoring: Rebecca Radio.

Het Koeienkunst project /Cow Project was  een initiatief van de Lionsclub Zwolle. Ik was een van de deelnemende kunstenaars met mijn ‘Rebeckoe’, gesponsord door Rebecca Radio. De Koeien zijn door de gehele binnenstad geëxposeerd en vele van deze kunststof kunst koeien werd die zelfde dag nog gemolesteerd. Zie hieronder een nieuws item over die zinloze vernielingen.

An initiatief by : de Lionsclub Zwolle. Sponsoring: Rebecca Radio.

The Cow Project was an initiative of the Lionsclub Zwolle. I was one of the participating artists with my ‘Rebeckoe’, sponsored by Rebecca Radio. The Cows were exhibited throughout the city centre and many of these plastic art cows were molested that very day. See below for a news item on that senseless vandalism.

koeboek-1200x821

De geplaatste Koe. Sponsor: Rebecca Radio. Naam Koe omgedoopt tot Rebekkoe
De geplaatste Koe. Sponsor: Rebecca Radio. Naam Koe omgedoopt tot Rebekkoe

 

Koeienkunst Zwolle, een initiatief van de Lionsclub Zwolle. Afbeelding uit de publicatie Koeienkunst Zwolle.
Koeienkunst Zwolle, een initiatief van de Lionsclub Zwolle. Afbeelding uit de publicatie Koeienkunst Zwolle.

 

Details. Beetje uitgemolken misschien ( :
Details. Beetje uitgemolken misschien ( :

 

Kunst is op straat niet veilig

10 JUNI 2006 – ZWOLLE – ‘Respect. Doet een berg, kost een beetje.’ Deze kreet heeft kunstenares Marit Otto op één van haar schilderijen geschreven. Typerend, want volgens Otto is respect voor de kunst ver te zoeken. Ze doelt hiermee op een aantal grote vernielingen van kunstwerken in Zwolle, maar ook op persoonlijke aanvallen die zij als kunstenaar meemaakt.

Een recent voorbeeld van een vernieling is het Zwolse kunstkoeienproject. Op 10 april werden de kunstkoeien in de stad geplaatst en na tien dagen waren al achttien van de 24 koeien beschadigd. En ook het beeld ‘De Haan’, dat op de hoek van de Wipstrikkerallee en de Hanekamp staat, werd door vandalen niet met rust gelaten. Vorige maand is dat beeld met roze verf beklad.

Ronduit respectloos vindt Marit Otto deze vernielingen: ‘Ik wil een reactie op kunst, maar geen actie.’ Ze doelt ook op een aantal persoonlijke aanvallen die ze heeft meegemaakt. Als voorbeeld noemt ze het afgelopen bevrijdingsfestival: ‘Met een aantal kunstenaars was ik in een ‘kijkdoos’ aan het schilderen. Het publiek mocht door één van de kijkgaten meekijken. Jammer genoeg zijn er dan ook jongeren die hun hoofd naar binnen steken en gaan ‘brullen’. Eén jongen heb ik op een humoristische wijze met mijn kwast een stip op zijn hoofd gezet. Vervolgens werd ik bespuugd.’

Een tweede voorval dateert van vorige week. Samen met beeldend kunstenaar Mirthe Langelaan had Marit Otto een expositie in kunstcafé Art in Motion. Op een avond was het café door een school afgehuurd voor een besloten studentenfeest. Ondanks de aanwezige begeleiding is er volgens Otto een aantal schilderijen van de muur gestoten. ‘Eén schilderij van mij is onherstelbaar beschadigd: lomp en respectloos’, aldus Otto.

De kunstschilder wil benadrukken dat er gelukkig wel heel veel Zwollenaren enthousiast reageren op de kunst in de stad. ‘Maar er zijn altijd groepen mensen, meestal jongeren, die onder het mom van een grapje vervelend gaan doen. Maar ondertussen is het wel kunst dat met liefde is gemaakt.’

Zie verder de Stentor van vandaag

Maatschappelijke kunst projecten

Projecten