In het Nieuws

Cultuurspread 2020
Essendorper juni 2020
weekbericht CC
voor interview zie link:
Stadkamer – Stilleven wedstrijd
A publication in Jaamzin Magazin (right page)
https://issuu.com/jaamzin/docs/jaamzin_creative_jan_2020

https://boknet.nl/overlezing Mstands4

https://www.jaamzin.over helden/heroes serie

https://www.mondriaanhuis.nl/nl/doe-mondriaan/te-doen/lezing-marit-otto

17-12-20- Ik heb gisteren gehoord dat de Nasty Women expositie een totaal van €20.000 heeft opgeleverd voor Elance Academy, Amsterdam en Dokters van de Wereld. En Ik kan zeggen mede dankzij mijn bijdrage ‘Don’t Shoot The Messenger’ want die die is daar ook verkocht ( : https://nastywomenamsterdam.wordpress.com
publicatie M Stands 4
publicatie M Stands 4

Een overzicht van geschreven en gefilmde nieuws-items tot 2014. o.a. diverse aankondigingen,  artikelen,  interviews en you tube reportages/registraties.

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2019
MONDRIAANHUIS VIERT JUBILEUM MET 25 X 25 X 25
Het Mondriaanhuis in Amersfoort viert dit najaar het 25 jarige jubileum. In dat kader opende op 25 september de tentoonstelling 25 x 25 x 25. Vijfentwintig leden van kunstenaarsvereniging De Ploegh hebben speciaal voor deze expositie een werk van 25 x 25 centimeter gemaakt. De kunstenaars hebben zich daarbij verdiept in en laten inspireren door Piet Mondriaan.
Lees meer

25 x 25 x 25

Nieuwste leden

psychedelic-to-the-vatican-vooraankondiging
Psychedelic to the Vatican

https://deswollenaer.nl/algemeen/expositie-from-the-psychedelic-to-the-vatican

‘Klimaat Madonna’ in het nieuws:https://nos.nl/artikel/2245101-groen-geloven-zonnepanelen-in-kruisvorm-en-zuinige-kranen-in-moskeeen.html

Ook ik ben met mijn Koestraat 10 atelier nu onderdeel van de Zwolsze Kunstroute (in wording)

https://www.destentor.nl/zwolle/zwolle-maakt-kennis-met-klimaatmadonna-tijdens-earth-hour~ad33fddb/

https://deswollenaer.nl/algemeen/klimaatmadonna-bezoekt-earth-hour

Stentor Klimaat Madonna
peperkorrel van Anton Cramer over Tranformed Trash

Radio interview door Wilbrand Schothuis voor RTV Zwolle FM. Het  interview start na ‘het journaal & reclame-  02.00 sec

https://www.peperbus.nl/nieuws/algemeen/260168/kunst-zwolse-kunstenaars-in-azie

https://zwolsetheaters.nl/blog/blog-clubcele-daansikkens-destemvdcreatieveindustrie

De Creatieve Industrie heeft een stem gekregen!

Door: Daan Sikkens

kalender ma 14 augustus

De Creatieve Industrie heeft een stem gekregen!

29 mei 2017 vond een Meet Up georganiseerd door Club Cele i.s.m. Zwolle Unlimited plaats over de Creatieve Industrie. De Meet Up speelde zich af op het Zwolle Unlimited festivalterrein en werd gepresenteerd door Eefke Meijerink. Zij was destijds nog de directeur van Creatieve Coöperatie.

”Welkom bij de stem van de creatieve industrie. Klopt het dat het Zwolle Unlimited festival hier mee begint?” vraagt Eefke Meijerink aan een van de organisatoren. Het antwoord was nee, waarop Eefke Meijerink antwoordt met ”Oh dan doen we maar even alsof we de eerste zijn”. De sfeer is erg luchtig want de zaal begint te lachen om de opmerking van Eefke. De bijeenkomst heeft het doel om de creatieve industrie een stem te geven en samen tot oplossingen te komen rondom het gebrek aan ruimte en collectiviteit. Dat de zaal vol zit met allemaal creatievelingen zegt genoeg. Het is een bont gezelschap, er zijn mensen aanwezig vanuit het onderwijs, de artistieke wereld, muziekwereld en vanuit vele andere creatieve sectoren. Het opvallende is dat er ook mensen aanwezig zijn die je niet zo snel associeert met creativiteit, zoals een bankier.

In de loop van de avond zijn er twee panels bestaande uit meerdere creatieve mensen, het eerste panel bestaat drie mensen. We maken kennis met een kunstenaar, Marit Otto noemt zichzelf liever een ”beeldend kunstenaar plus”. Naast haar zit een fotograaf genaamd Jarno Kraayvanger. Naast de traditionelere creatievelingen is er ook een de producer Dries Bijlsma aanwezig als onderdeel van het eerste panel. Reeds zijn de mensen geïntroduceerd en de eerste stelling werd gelijk al voorgelegd aan het panel en het publiek. Om het publiek zoveel mogelijk te betrekken mogen zij als eerste hun mening vertellen en daarna het panel. De eerste stelling was gelijk een lastige. De stelling ”creatieve professionals hebben meer baat bij de verbinding met andere sectoren dan vice versa” is eentje die traag op gang komt. Iedereen vindt juist dat de sectoren veel baat hebben bij verbinding. Marit Otto kaart aan dat creativiteit overal nodig is. ”Je kijkt anders naar de wereld en naar vraagstukken. Je drukt dingen niet uit in geld maar in de passie voor iets”. In de zaal gaat ineens een hand omhoog. ”`op financieel vlak hebben wij de sectoren ontzettend nodig. Wij hebben dat geld nodig’’. Het wordt stil in de zaal, dat snijdt hout. Naarmate de stelling wordt verdiept,  zie je het debat ontstaan. Het economische aspect tegenover de onschatbare waarde van effectieve bijdrage. Ineens klinkt er een tegengeluid, ”misschien lukt het een pitters niet om hun waarde aan te tonen. Groepjes lukt dit vaker wel, want samen sta je immers sterk”.

Eefke introduceert de tweede stelling. ”Niet het ondernemerschap maar de creatieve vrijheid maakt dat een creatieveling voor een eigen bedrijf” is de stelling die wordt aangekondigd. Het panel reageert deze keer als eerste. Jarno Kraayvanger vindt dat de inhoud van je creatieve vak dat bepaalt, niet de persoonlijke ambities. Dries de producent valt hem bij:´´ Ik wil toevoegen dat er al jaren dat het ondernemen in onze sector de aangewezen weg is. Dit is jammer, want de schoonheid en creativiteit lijdt onder het ondernemerschap”. Dit zorgt voor debat want er zitten redelijk veel ondernemers in de zaal. ”Ik zelf ben veel creatiever geworden door het ondernemerschap, ik werd als het ware uitgedaagd op creatief vlak” verteld iemand uit het publiek. Hij zelf is ook een ondernemer in Zwolle. Sommige mensen in het publiek vinden het een goed idee om meer subisidie vrij te maken voor de ondernemer, want de werkruimtes zijn ontzettend duur. ”De gemeente zou eigenlijk moeten inspringen om werkplekken voor ondernemers te creëren” opperen mensen uit het publiek. Hierop springt iemand van de gemeente op en geeft aan dat de gemeente Zwolle zoiets wel zou willen doen maar hier niet toe niet in staat is. De gemeente bezit namelijk nauwelijks tot geen panden die zo’n bestemming zou kunnen krijgen. Ineens ontstaat het voorstel om een start-up te beginnen. Jij kan als ondernemer een vierkante meter huren en aan het einde van het jaar dien je dit te kunnen betalen en kan je ook uitbreiden. Met dit nieuwe frisse idee geeft Eefke aan dat er ook een vastgoedontwikkelaar in de zaal zit die hier later op de avond meer over gaat vertellen. Na drie stellingen neemt het eerste panel afscheid van de zaal en treedt het terug in het publiek.

Het tweede panel van de avond bestaat uit Alexandra de vos, zij is een ruimtelijke vormgever, Rianne de Reu, zij is theatermaker en werkt samen met Judith van der Klip, een zelfstandig artiest en projectleider productiehuis. Helemaal aan het einde zit de enige man van dit panel. Zijn naam is Sander van den Dries en hij is de eigenaar van Activatieburo. Eefke legt ze gelijk de stelling voor: ”De creatieve industrie zou zich onderling meer moeten verbinden om hun eigen belangen te behartigen”. De zaal is eigenlijk wel grotendeels met deze stelling eens. Ze vinden het belangrijk om meer te verbinden. Het bizarre is dat terwijl er in de zaal discussie ontstaat over hoe dit zou moeten er ineens iemand met een praktijkvoorbeeld komt. Hij is een kunstenaar en organiseert de kunsttentoonstelling bij Grand Café Public. Hij verteld dat hij heel veel verbindt maar hij vindt dat Zwolle een kunstbeurs nodig heeft. Daarop springt iemand van Hedon in die aangeeft dat daar wel ruimte voor is en andere mensen zijn ook wel geïnteresseerd. Het is overduidelijk dat zij na de meet-up gaan borrelen om hun plan concreter te maken. Het debat keert langzamerhand weer terug naar het onderwerp. In de zaal vinden redelijk wat creatieve mensen dat ze meer moeten kijken naar de sportwereld. Die kunnen immers zo goed alles organiseren. Ook vinden mensen in het publiek dat ze meer mogen vragen voor hun diensten en elkaar daarin mogen steunen. ”Het lijkt wel alsof accountants ontzettend veel mogen vragen voor hun diensten en wij dat niet mogen doen” klinkt er gefrustreerd uit het publiek. Een ding is zeker, vereniging en verbinding is iets dat de creatieve sector zeker nodig heeft.

De hekkensluiter deze avond is Yilmaz Schoen, een media-ondernemer die aanwezig is namens de ”Creative Board”. Zij hebben nagedacht over hoe de creatieve industrie kan worden verbonden in de regio Zwolle. ”Dit was een proces dat begon in 2014” verteld Yilmaz. Wij hebben onderzocht en zagen ook dat werkruimtes ook een probleem waren hier in Zwolle, maar wij hebben besloten ons te focussen op de zichtbaarheid van elkaar en hoe die verbeterd kan worden, er is namelijk een ingang nodig naar de duizenden creatievelingen hier in Zwolle en de regio. Wij hebben daarom de Creative Council opgericht, dit is een platform waarbij iedereen met creatieve expertise zich kan aansluiten om te netwerken en met elkaar te verbinden. ”Ik zou het niet de Tinder van de creatieve wereld durven te noemen, maar het komt aardig in de buurt”. Nadat Yilmaz klaar is wordt hij bedankt door Eefke Meijerink en wordt de avond afgerond door haar. Mensen lopen naar buiten en beginnen met borrelen. Een ding is zeker, de creatieve industrie van Zwolle gaat een drukke hete zomer tegemoet.

— Leercollega Daan Sikkens schreef zijn eerste Blog voor Club Cele. Hij deelt zijn bevindingen over de Club Cele Meet Up “De Stem van de Creatieve Industrie”. —

http://www.peperbus.nl/nieuws/algemeen/180257/blou-blauw-kunst-in-de-stadskamer

https://www.weblogzwolle.nl/content/view/54197/55/

Mijn Oma 101 jaar oud wordt opgenomen in de collectie van het Zaans Museum.
Mijn Oma en Directuer Jan Hovers op voorgrond, ik zelf met camera op de achtergrond (ontdekte ik ineens)

Zaterdag 10 juni: Blou Blauw> finissage

Publicatie september 2016
Publicatie nieuw lettertype Babylon en Roundabout // september 2016
Release September 2016
Release September 2016

promogenderama

tekstgenderama

01expo-marit-otto-jan-2016-1

expoineijlders

0216promozoom

kunstopgevelzutphen

revieuwladiesinlove

Artikel in de Happinez oktober 2015
Artikel in de Happinez oktober 2015
Nieuw lettertypes Democrazia, Eurabia, Kosmique.Newsletter URW++ https://www.urwpp.de/TypeNews/TypeNews10-2015-EN.html
Nieuw lettertypes Democrazia, Eurabia, Kosmique.Newsletter URW++ https://www.urwpp.de/TypeNews/TypeNews10-2015-EN.html
‘Ik Vertrek’ van het Kamer Operahuis. Het posterontwerp is van mijn hand. Première 04 september tijdens het Stadsfestifal, Zwolle. https://www.youtube.com/watch?v=vEr9Y7SpFAo
‘Ik Vertrek’ van het Kamer Operahuis. Het posterontwerp is van mijn hand. Première 04 september tijdens het Stadsfestifal, Zwolle.
https://www.youtube.com/watch?v=vEr9Y7SpFAo

peperbusoverartwearness

typhoonoverschilderijnap

expositie Feest van de Geest
expositie Feest van de Geest
Het ‘Feest van de Geest’ in het Dominicanen Klooster trok 700 bezoekers. Waaronder velen die ook de expositie in de kelder hebben bezocht.
Het ‘Feest van de Geest’ in het Dominicanen Klooster trok 700 bezoekers.
Waaronder velen die ook de expositie in de kelder hebben bezocht.
publicatie over Artwearness op blog Unhidden
publicatie over Artwearness op blog Unhidden
Nieuwe lettertypes bij URW ++ fontforum.New Typefaces at URW++ https://www.urwpp.de/deutsch/home.html
Nieuwe lettertypes bij URW ++ fontforum.New Typefaces at URW++
https://www.urwpp.de/deutsch/home.html

promoexpopolitieburohanzenland

Archief